7 Стъпки за по-добър сън

Maksim AsenovБлог

Сънят има водеща роля в това тялото ти да се възстановява. Спомага за по-здравословно тегло и баланс на хормоните ти, както и за контрол върху захарта в тялото. За да сме здрави и душевно, сънят е не просто важен, а нужен. Помага ни да учим, да запомняме, да се справяме с проблеми и да вземаме правилните решения.

Често хората ме питат „Как мога да подобря съня си?“, „Как да спя пълноценно?“, „Защо не мога да спя добре?“ и реших да напиша 7 семпли стъпки към това всеки един да има по-добър и пълноценен сън всяка вечер, които може да приложим незабавно.

1.Да разделим пространствата в дома
Важно е да спрем всички активности свързани с работа в спалнята. Това включва да не използваме телефони, дневници, компютри и други устройства там. По този начин ума ни спира да функционира на работен режим и свързва стаята с почивка.

2.Да имаме приглушена светлина
Един час преди да си легнете, намалете светлината в целия ви дом. 

3.Да прекратим използването на всякакви устройва 1 час преди лягане
Важно да имаме поне един час преди сън, в който не използваме мобилния си телефон или компютър. Това ще ни помогне както да не облъчваме с вредна светлина, така и да не бъдем в социалните мрежи.

4.Да се хидратираме преди лягане
Да пием чаша с вода преди лягане. Но не прекалявайте твърде много с течностите преди лягане за да не се налага да ставате през нощта.

5.Да се намали приема на кофеин особено от следобед нататък
Кофеина привдига тонуса ти и дори да си мислиш, че „не ти влияе“ и можеш да пиеш кафе и вечер – не го прави.

Ако предни 5 стъпки не са достатъчни за теб, приложи тези след като си легнеш:

6.Преброй всяко едно благословение от този ден
Започни да си мислиш за какво си благодарен в този ден, в тази седмица.

7.Пусни си аудио книга или тиха музика
Старай се да слушаш старателно.